Vainottu: Olli Heikkilä

Jouduin valtionjohdon kritisoinnin jälkeen vallan väärinkäytön uhriksi, joka johti vainoon, kidutukseen, näytösoikeudenkäynteihin ja normaalin elämän edellytysten tuhoamiseen. Minut tuomittiin syyttömänä, eikä puolueeton oikeus toteutunut miltään osin. Myös eduskuntavaalien toteutuminen vapaina estettiin pakkokeinoin.

Taustaa

Viime vuosikymmenen puolenvälin tienoilla sain käsiini mielipidekirjoituksen Suomenmaa-lehdestä vuodelta 1985, jossa suomalainen päätoimittaja hyökkäsi neuvostopropagandan mukaisesti Viron itsenäisyysaktivisteja vastaan ja nimitti yhtä itsenäisyysaktivistia mm. huligaaniksi. Asia oli siinä mielessä mielenkiintoinen, että kyseinen päätoimittaja oli tuolloin pari vuosikymmentä myöhemmin Suomen pääministeri. Mikäli hän olisi saanut rahallista tai poliittista hyötyä neuvostopropagandan levittämisestä Suomessa, olisi ilmeistä että hän on alttiina ulkovaltojen kiristykselle ja ohjaukselle, ja olisi näin kelpaamaton toimimaan valtionjohdossa. Joka tapauksessa se, että Suomen pääministeri kiistää naapurimaan ja veljeskansan itsenäisyyden oli ulkopoliittisesti sietämätön tilanne.

Uudelleenjulkaisin kyseisen Viron itsenäisyyden vastaisen mielipidekirjoituksen tunnetun tamperelaisen Suur-Suomi-aktivistin Seppo Lehdon johtaman yhdistyksen omistamalla poliittisella parodiasivulla. https://web.archive.org/web/20071012121601/http://kavkaz.fi/vanhanen.html

Pääministeri ja poliittisista mielipidevainoistaan tunnettu valtionsyyttäjä esiintyivät Nelonen-kanavan uutislähetyksessä. Uutisosiossa esitettiin huolestuminen väitetyistä valtionjohtoon suuntautuneista loukkaavista kirjoituksista. Lähetyksistä myös ilmeni, että pääministeri oli henkilökohtaisesti sekaantunut Keskusrikospoliisin toimintan ilman henkilökohtaista osuutta mihinkään tutkintaan. Myös tasavallan presidentti oli ollut yhteydessä Keskusrikospoliisiin asiassa.

Myöhemmin ilmeni, että pääministeri oli väärinkäyttänyt asemaansa usuttaakseen Keskusrikospoliisin juuri samojen henkilöiden kimppuun, jotka yrittivät paljastaa hänen toimintansa neuvostototalitarismin propagandatavoitteiden hyväksi Suomessa. Kansanedustajana ja valtioneuvoston jäsenenä hän edusti jo lainsäädäntö- ja toimeenpanovaltaa. Salaisen poliisin vainojen toimeenpanijana hän väärinkäytti myös tuomiovaltaa. Tasavaltalaisessa hallitusmuodossa on voimassa vallan kolmijako, jossa on keskeinen edellytys tyrannian ehkäisemiseksi.

Vaalit 2007

Vuoden 2007 eduskuntavaalien aikaan toimin suomalaisen rekisteröidyn puolueen puoluesihteerinä ja eduskuntavaaliehdokkaana. Olin viemässä vaalikonesalasanoja sisältävää kirjettä postiin, kun siviilipukuiset Keskusrikospoliisin miehet sieppasivat minut kadulta ja veivät poliisivankilaan. Minua kuulusteltiin, vaalikonesalanakirje otettiin poliisin haltuun ja kodissani tehtiin kotietsintä. Kotietsinnässä takavarikoitiin mm. puolueen verkkosivuston ylläpitoon ja sähköpostiin käytetty tietokone. Puolueen sisäinen ja ulkoinen viestintä siis jäädytettiin pari viikkoa ennen eduskuntavaalien äänestyksen alkamista.

Muilutus käräjäoikeuteen

Noin vuotta myöhemmin olin juuri saapunut autolla lähiomaisten asunnolle, kun noin minuutin jäljessäni saapuivat Keskusrikospoliisin siviilipukuiset miehet ja laittoivat minut käsirautoihin, ja kuljettivat jälleen Tampereelle poliisivankilaan. Tiedustelin kuljetuksen aikana elintärkeiden lääkkeideni saamisesta vapaudenriiston aikana. Vastaus oli, että sairaanhoitaja tulee tuomaan minulle lääkkeet, mikä osoittautui valheeksi.

Minua pidettiin yön yli poliisivankilassa ilman lääkkeitä tai ravintoa. Aamulla tuotiin takautuvasti haaste oikeudenkäyntiin, jota oli minua vastaan käyty jo päivän ajan, ja jota oli jäljellä vielä kaksi päivää. Minut vietiin paikalliseen käräjäoikeuteen, jossa em. valtionsyyttäjä ajoi minua ja Lehtoa vastaan syytteitä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, uskonrauhan loukkaamisesta ja useista törkeistä kunnianloukkauksista.

Vaitettyjen kunnianloukkausten uhrien joukossa oli tiettävästi poliisi samalta paikkakunnalta kuin oli esitutkintaan osallistuneita poliiseja, käräjätuomari samasta oikeudesta, missä asiaa käsiteltiin, kaksi syyttäjää samalta paikkakunnalta ml. Kihlakunnansyyttäjä sekä paikallinen vihreiden kansanedustaja.

Ilmoitin, että elintärkeiden lääkkeitteni saanti oli viivästynyt, ja etten ollut mitenkään valmistautunut vastaamaan kyseisiin syytteisiin, eikä minulla ollut edustajaa. Hoitoa luvattiin vasta sairaskohtauksen tullessa, ja että edustajan vaatiminen johtaisi vielä pidempään viivästykseen, jolloin jouduin puolustautumaan ilman valmistautumista tai edustajaa saadakseni lääkkeeni mahdollisimman nopeasti. Jouduin hakeutumaan omin voimin ilman kulkuneuvoa toiselle paikkakunnalle, josta minut oli siepattu ja muilutettu, ja jossa lääkkeeni olivat.

Oikeusprosessi

Minut tuomittiin kaikista syytekohdista. Tuomioni 14 kk ehdollista vankeutta, sakko ja n. sadantuhannen euron korvaukset ja oikeudenkäyntikulut. Pitkä lista nettiosoitteita määrättiin suljettavaksi ml. turkulaisen kunnallispoliitikon ja puoluejohtajan henkilökohtainen poliittinen blogi, joka ei edes tiennyt, että hänen blogiaan oli vaadittu suljettavaksi oikeudessa.

Otin yhteyttä oikeusaputoimistoon, joka löysi minulle lakimiehen edustamaan minua hovioikeudessa. Hän hyväksyi toimeksiannon, mutta soitti myöhemmin perään, että hän joutuukin kieltäytymään nähtyään asianomistajien nimet. Löysin kuitenkin toisen lakimiehen. Hovioikeudessa vastapuoli esitti, että se ettei Heikkilää vastaan ollut todisteita todisti että hän oli kätkenyt todisteet, mikä todisti hänen syyllisyytensä. Syyttäjä jätti kertomatta oikeudelle tiedossaan olevan oleellisen todisteen syyttömyydestäni. Oma puolustusasianajajani rupatteli ja naureskeli syyttäjän kanssa oikeuden väliajalla.

Maanpako

Lähdin ulkomaille vuonna 2009, sillä katsoin että Suomi ei ole oikeusvaltio, ja että demokratia-aktivismin jatkaminen Suomessa johtaisi vain uusiin vainoihin. Lakimieheni kieltäytyi viemästä asiaa EIT:hen. Löysin uuden lakimiehen viemään asian EIT:hen, ja palasin Suomeen 2010 oletettuani asian olevan hoidossa.

Myöhemmin ilmeni, ettei EIT ottanut asiaa edes käsittelyyn. Kirjelmöin YK:n ihmisoikeusviranomaisille, josta vastauksena kehotettiin ottamaan yhteyttä eduskunnan oikeusasiamieheen. Oikeusasiamiehelle olin kirjelmöinyt prosessin eri vaiheissa. Oikeusasiamies oli esim. tehnyt keskenään ristiriitaisia päätöksiä, kun poliisit, joista oli kanneltu muuttivat tarinaa sitä mukaa kun jäivät kiinni valheistaan. Viimeinen kantelu oikeusasiamiehelle koski perätöntä lausumaa viranomaismenettelyssä, kun poliisi oli valheellisilla lausunnoilla aiheuttanut oikeusasiamiehen keskenään ristiriitaiset päätökset.

Kansainvälinen Rikostuomioistuin

Kirjelmöin myös Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjälle rikosnimikkeillä vaino, kidutus ja orjuuttaminen, sillä tuomioni oli hankittu kiduttamalla, ja Lehdon ehdottomaan tuomioon sisältyi orjuutta vastaava vankityö valtionyhtiö Vapolla nimellisellä vankipalkalla, joka takavarikoitiin samantien tuomiossa määrättyjen korvausten maksamiseen toisin kuin samaan laitokseen sijoitetuilla rikollisilla.

Kansainvälinen Rikostuomioistuin otti asian käsittelyyn, mutta ilmoitti että todisteiden puutteessa asia ei etene oikeuskäsittelyyn. Todisteiden hankinta edellyttäisi rikostutkijoiden lähettämistä Suomeen, mutta sitä ei tapahdu ilman prosessioikeuden omaavan tahon vaatimusta. Tällaisia tahoja ovat vain tuomioistuimen oma syyttäjä, jäsenvaltio ja YK:n turvaneuvosto.

Laadin keväällä 2015 kansalaisaloitteen Suomen prosessioikeuden aktivoimiseksi asiassa. Kansalaisaloitetta ei koskaan julkaistu kansalaisaloitepalvelussa. Valmistelen uutta kansalaisaloitetta ja kartoitan EU:n sisäisiä kantelumahdollisuuksia.

Mielenkiintoisia yhteyksiä

Syytteitä ajaneet apulaisvaltakunnansyyttäjä ja valtionsyyttäjä, sekä em. tasavallan presidentti tiettävästi kuuluvat kommunistiseen lakimiesjärjestöön, jolla oli tiiviit yhteydet Neuvostoliittoon. Tavoitteina oli kommunismin edistäminen tuomiovallan kautta, ja esikuvana olivat 2. maailmansodan jälkimainingeissa neuvostovetoisesti toimeenpannut näytösoikeudenkäynnit, joissa esim. kommunismin rikoksia julkaissutta journalistia kidutettiin, estettiin puolustautumasta ja tuomittiin kuolemaan hirttämällä. Näin siis heillä oli asiassa henkilökohtainen motiivi, jotta myös heidän järjestönsä jäsenten toimia neuvostototalitarismin hyväksi ei kaiveltaisi. Apulaisvaltakunnansyyttäjä on jäänyt eläkkeelle, valtionsyyttäjä on siirretty muihin tehtäviin – tiettävästi käräjätuomariksi. Em. pääministeri luopui politiikasta lahjusrikosepäilyjensä syyteoikeuden umpeutumisen ajaksi, ja on tiettävästi presidenttiehdokkaana tulevissa presidentinvaaleissa. Em. vihreiden kansanedustaja on luopunut politiikasta.

Nykytilanne

Kuukausittainen ulosotto jatkuu näillä näkymin ainakin 30-luvulle. Opiskelen uutta yliopistotutkintoa Tampereella. Olen ollut kaksissa viimeisissä eduskuntavaaleissa Piraattipuolueen kansanedustajaehdokkaana. Hieman yli vuoden ajan olen harrastanut valtamedian yksipuolista tiedotusta täydentävää ja sille vaihtoehtoista uuden teknologian viestintää erilaisista julkisista tapahtumista. Harkitsen muuttamista maahan, joka sallii ulkomailla tapahtuneiden ihmisoikeusrikosten tuomisen paikallisen oikeuden harkintaan.

– Olli Heikkilä

Pin It on Pinterest

Share This