Kun haluaa nostaa esiin sananvapautta mielenosoituksen, tempauksen tai edes blogauksen verran, tietää jo ennalta sohivansa melkoiseen muurahaispesään. Aihe on ennalta niin latautunut, että pääosa lukijoista tietää ajatuksesi ja koko tekstisi elämänkertomuksen ennen otsikon lukemista loppuun asti. Sananvapaus ei kuitenkaan ole vain iskulause, eikä sen puoleen vain tahroja paperilla nimeltä perustuslaki. Se on oikein käytettynä jotain hienoa, jotain puolustamisen ja juhlimisen arvoista. Siksi tämäkin teksti on nyt nenäsi edessä.

Koko ihmiskunnan mittaisena arvona ja demokratian kulmakivenä sananvapaus on ehdoton, mutta se on myös ymmärrettävänä työkaluna. Viisaissa käsissä vasaralla rakennetaan talo, väärissä käsissä romahtaa edellinenkin. On älyn köyhyyttä vain huutaa sananvapaus, sananvapaus ja sananvapaus, ellei ole valmis näkemään sitä myös käytännössä. Kuten todettua, sananvapaus ei ole vain lakitekstiä, vaan myös toimintapa sekä yhteiskunnallisen hyvinvoinnin tilan mittari. Sananvapautta voi käyttää keppihevosena tavoilla, joka halventaa sekä sanan merkitystä että henkeä. Yksi nykyajan ikävimmistä esimerkeistä on ala-arvoinen ilmaisu, joka on saanut kansankielessä nimen vihapuhe. Vihapuhe ja sen taustalla oleva viha on sananvapauden voimaa tukahduttava vastavoima, mitä ikävin luonteeltaan.

Pelkkä vihan tai ala-arvoisen verkkokeskustelun olemassaolo ei toki teoriassa estä ketään puhumasta mietteitään. Se kuitenkin nakertaa sananvapauden arvoa ja ilmapiiriä. Jos tiedät, että jokainen mietteesi johtaa herjauksiin, uhkauksiin ja solvauksiin, on lopputulos todennäköisesti jompi kumpi seuraavista. Joko poistut keskustelusta, toteat sen itsellesi liian raskaaksi ja ikäväksi – tai lähdet riitaan mukaan, jatkaen vihan ja koston kierrettä edelleen. Tällainen ilmapiiri on sananvapaudelle vähintään yhtä suuri uhka kuin mikään diktaattori tai poliisivaltio. Vaikka laki sen sallisi, ahdistava ilmapiiri tukahduttaa mahdollisuuden ilmaista itseään. Kun mielipiteiden kirjo vähenee, poistuu myös keskustelu ja katoaa mahdollisuus yhteiskunnalliseen kehitykseen. Ehkä tärkeimpänä, tässä ilmapiirissä katoaa tieteellisen mahdollisuuden ajatus, joka on koulutuksen luvatussa maassa kantava voima. Kun emme uskalla sanoa ”entä jos”, kärsii siitä niin tiede, talous, terveys kuin kulttuurikin.

Hypätäänpä hetki teoriasta konkretiaan, sillä haluan korostaa miten laajalle tämä vihan ilmapiiri on levinnyt muutamalla esimerkillä. Pakkoruotsin vastustaminen ei ole muukalaiskaunaa. Työttömät tai opiskelijat eivät ole sosiaalipummeja eivätkä yrittäjät veronkiertäjiä. Maahanmuuttajista välittävä ei ole suvakkimädättäjä (en suostu linkkaamaan) eikä maahanmuuttopolitiikasta kritisoiva ole rasisti. Rikoksesta epäilty ei ole tuomittu, eikä epäily tai edes tuomio koske tuomitun koko kaverihistoriaa. Jokainen perussuomalainen ei ole natsi, eikä jokainen vasemmistolainen ole anarkisti. Väärän bändin fanitus ei ole kiellettyä. Toimittaja voi tehdä työssään joskus virheen, mutta mikään ei oikeuta huoritteluun tai uhkailuun. Ei niin mikään.

Kaiken tämän jälkeen, onko se ihme että mediat ovat nykyään niin hiton varovaisia ja mauttomia eikä yhteiskunnassa saada keskustelua aikaan vaikeista asioita? Tämän hetken oletus – kuten usein myös totuus – on että vähäinenkin mielipiteen omaaminen leimaa ja syyllistää sinut hetkessä. Se ei ole Facebook-keskustelun ongelma, tai valtamedian ongelma, se on koko yhteiskunnan ellei peräti koko läntisen maailman ongelma. Ja hyvät ihmiset, tämä ilmiö kaikessa kauheudessaan on merkittävä uhka sananvapaudelle. Vahvinkin laki menettää voimansa mikäli ilmapiiri tukahduttaa sen toteutumisen.

On oma tärkeä keskustelun aiheensa pohtia kaiken nykyajan vihan syntyjä. On myös aiheellista muistuttaa, että vihaa ei pidä padota vaan se pitää käsitellä ja hoitaa. Koston kierre on kuitenkin katkaistava. Se tarvitsee meistä jokaisen. Hämäläiset ja savolaiset, mustat ja valkoiset, vasen- ja oikeakätiset sekä kaikki muutkin hassuun hattuun katsomatta. Me olemme yhdessä juhlistamassa sananvapautta, kiittämässä sen vaalijoita ja rohkaisemassa yhteiskuntaa sananvapauden ilmapiirin kehittämiseen.

Kyuu Eturautti
Rasisti, suvakkimädättäjä, hippi ja muutoinkin universaali paskiainen

Pin It on Pinterest

Share This